Fiat Tipo bestaat 30 jaar

29 januari 2018

De Fiat Tipo bestaat 30 jaar! De originele Tipo was destijds een innovatieve auto en werd zelfs auto van het jaar 1989. Deze Fiat klassieker werd geprezen om zijn functionaliteit, eenvoud en karakter. Deze kenmerken zijn één-op-één overgenomen bij de huidige, nuchtere Tipo, die bewezen techniek en kwaliteit biedt voor een gunstige prijs.

Compacte middenklasser

De Fiat Tipo maakte zijn debuut op 26 januari 1988 en was de opvolger van de Ritmo, die op zijn beurt de Fiat 128 verving. De compacte middenklassers van Fiat bleken sinds de 1100 een uitkomst te zijn voor (jonge) zakenmensen en families die op zoek waren naar een praktische en moderne auto. In 2016 introduceerde Fiat een nieuwe Tipo. Op gebied van design zijn de familiebanden tussen de oude en nieuwe Tipo zichtbaar qua eenvoud.

De Fiat Tipo uit 1988 was gebaseerd op een van de eerste modulaire platforms. Op basis hiervan werden ook andere modellen, zoals de Tempra Sedan en Stationwagon ontwikkeld. Geheel in lijn met deze visie biedt Fiat met de nieuwe Tipo meerdere carrosserievarianten aan: Sedan, Hatchback en Stationwagon.

Toekomstbestendige Tipo

De originele Tipo uit 1988 debuteerde met in totaal vijf benzine- en dieselmotoren. Op de huidige Tipo levert Fiat meerdere benzine- en dieselmotoren, variërend van 95 tot en met 120 pk. Aan benzinezijde bestaat de keuze uit zowel 95, 110 als 120 pk. De 1,4-liter benzinemotoren (95 en 120 pk) zijn gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak, terwijl de 110 pk sterke 1.6 is gekoppeld aan een automaat.

Het digitale dashboard van de originele Tipo was indertijd zeer modern. Tegenwoordig is Uconnect 7" HD Live Nav mogelijk, dat compatibel is met Apple CarPlay. Hiermee kan de bestuurder een iPhone in de auto op de meest intuïtieve manier gebruiken. Het systeem integreert de iPhone in het display en de bediening van de auto.

Bron: AutoZine

Ontdek de Fiat Tipo hier